entrevista-la-xarxa

Entrevista Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis

| Miquel Buch

Us deixo una entrevista que em van fer a la Xarxa el passat dia 25 d’octubre on parlo de l’ACM i també sobre Premià de Mar

El president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha ironitzat des de La Xarxa sobre l’embat de l’Estat contra càrrecs electes per qüestions relacionades amb el procés sobiranista. Buch ha dit que “no hi ha lloc a tantes presons per posar-nos-hi a tots. On anirem a parar? El final és que se’ns doni la llibertat de poder decidir. Arribarà un moment que serem tots amenaçats perquè es posa en qüestió un principi bàsic que és la democràcia. Aquí hem d’arribar fins al final. No hi ha volta de full”.

En aquest sentit, Buch s’ha referit al cas del regidor de la CUP-Capgirem Vic, Joan Coma, pendent de la decisió de l’Audiència Nacional, de si ordena la seva detenció per un delicte de desobediència per donar suport en un ple municipal a favor de la declaració independentista del 9-N, aprovada pel Parlament. “Donem suport a Joan Coma. Ha defensat la llibertat i s’ha expressat”, ha reblat.

“Això no és l’Artur Mas, no és en Quico Homs, no és la Joana Ortega, no és la Irene Rigau, ni la Carme Forcadell. Això és un país, milions de persones que estem defensant això”

El paper dels funcionaris en la celebració del referèndum

Una de les incògnites és saber quin serà el paper dels funcionaris a l’hora de culminar el procés independentista. L’executiu liderat per Carles Puigdemont ha insistit que no faran res que pugui exposar els treballadors públics. Buch ho comparteix. “Ara per ara no tenim autoritat per dir a un treballador públic compleix això o allò altre sobre la meva ideologia. Que ens la juguem els polítics? Totalment d’acord. Però als treballadors públics els intentaria preservar fins al darrer dia, no abans”. Buch ha recordat que als treballadors públics no se’ls pot demanar que, en la seva feina, es pronunciïn políticament. Però “pot arribar el moment de certa confrontació entre treballadors públics perquè uns estiguin disposats a obeir les lleis del Parlament, les de desconnexió, i altres no”, ha argumentat.

La negociació dels pressupostos i el toc d’atenció de la CUP

La CUP ha llançat un toc d’alerta per la lentitud del procés i per les filtracions, segons els anticapitalistes per part de Junts pel Sí, de les negociacions dels pressupostos. Buch ha estat contundent: “si ara hem d’aturar tot el procés de llibertat del nostre país per discutir si hem de destinar cinc milions més a Salut… Escolti’m si algú es planteja això, jo crec que té un problema. Evidentment hem de continuar obrint hospitals i servint la gent. Però qualsevol persona que es vulgui dir independentista i que estigui al Parlament o s’aprova aquest pressupost o no és indepdentista. Les coses són així”. 

L’expulsió d’ERC del Consell Comarcal del Maresme

El president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar ha assegurat que el trencament del pacte de govern al Consell Comarcal del Maresme no tindrà cap efecte als ajuntaments de la comarca. “Les dinàmiques internes del consell comarcal no han de sortir d’aquí. Malament aniríem si el que passa a Sant Pere Pescador ha d’afectar Premià de Mar”.

El Partit Demòcrata Europeu Català va decidir fa una setmana expulsar Esquerra Republicana del govern del Consell Comarcal del Maresme per deslleialtats i discrepàncies amb els socis.